تصمیم های بازاریابی در بازارهای مختلف متفاوت است . مدیران بازاریابی باید ابتدا نوع بازاری که سازمان در آن به فعالیت می پردازد را شناخته سپس براساس اطلاعات به تصمیمات بازاریابی بپردازند. اما انواع مختلف بازار عبارتند از :
بازار رقابت کامل از خریداران و فروشندگان زیادی تشکیل می شود که به داد و ستد کالاهای متحد الشکلی اشتغال دارند . در این بازار هیچ خریدار و فروشنده خاصی نمی تواند بر قیمت رایج در بازار تاثیر بگذارد . در این بازار فروشنده قادر نیست کالای خود را به بیش از قیمت رایج بفروشد همچنین فروشندگان نمی توانند قیمتی کمتر از قیمت بازار مطالبه نمایند . در بازار رقابت کامل تحقیقات بازاریابی و تبلیغات و راهبرد های بازاریابی بی تاثیر یا کم تاثیر است .
بازار رقابت انحصاری از خریداران و فروشندگان زیادی تشکیل می شود که به جای یک قیمت با مجموعه ای از قیمت ها به داد و ستد اشتغال می ورزند. دلیل وجود قیمتهای مختلف توانایی فروشندگان در متمایز کردن محصولات خود برای خریداران است .در بازار رقابت انجصاری فروشندگان تلاش می کنند برای بخش های مختلف بازار کالاهای مختلفی را بسازند. به واسطه وجود رقبا در این بازارها هر شرکت کمتر تحت تاثیر راهبردهای قیمت گذاری رقبا قرار می گیرد.
بازار انحصار جند جانبه ، از تعداد فروشندگان اندکی تشکیل می شود که نسبت به راهبردهای قیمت گذاری یکدیگر حساسیت فوق العاده ای نشان می دهند . دراین بازار تعداد فروشندگان به دلیل دشواری ورود فروشندگان جدید به بازار اندک است . هر فروشنده به راهبرد و تحرکات رقبا حساسیت فوق العاده ای نشان می دهد.
بازار انحصار کامل ، بازار فقط از یک فروشنده تشکیل می شود که ممکن است انحصار دولتی یا انحصار خصوصی زیر نظر دولت یا انحصار خصوصی بدون نظارت دولت باشد . قیمت گذاری در هریک از این شرایط مختلف خواهد بود . در انحصار تحت نطارت دولت به شرکت اجازه می دهد قیمتی را تعیین کند که سود منصفانه ای داشته باشد . شرکت انحصاری بدون رقابت حاضر است قیمتی را تعیین کتد که بازار از عهده پرداخت آن برتمی آید.